Historisch brouwershuis

Herbeleef het Wiekevorst van vroeger

C.Historisch brouwershuisB. Historisch brouwershuis

Wie de Verwant binnenstapt, herbeleeft het Wiekevorst van vroeger. Verschillende knipogen in de brasserie verwijzen naar dit verleden.

Terwijl de meeste woningen nog eenvoudige boerenhuisjes waren, werd in 1890 deze statische brouwerswoning opgetrokken in het dorpscentrum van Wiekevorst. Aan de overkant van de straat lag Brouwerij De Wijngaard. Ook deze gebouwen staan er nog steeds.

De brouwer deed in die tijd bijzonder goede zaken, wat hij met de bouw van zijn groot herenhuis graag toonde aan zijn dorpsgenoten. De hoge bliksemafleider op het dak staat symbool voor de betrokkenheid van de eigenaar bij de lokale gemeenschap. ‘Laat de bliksem maar komen, ik vang deze wel op voor jullie.’

Wiekevorstsche Duivel
De stoombrouwerij was voor een bescheiden dorp als Wiekevorst een merkwaardige instelling. Hoofdzakelijk werden er tafelbieren met lage gisting gebrouwen, maar het was vooral de “Wiekevorstsche Duivel” die in de smaak viel bij de dorpelingen.

D. Historisch brouwershuisEinde van de brouwerij
De Eerste Wereldoorlog betekent meteen ook het einde voor Brouwerij De Wijngaard. De Duitsers namen de koperen ketels van de brouwerij in beslag, waarna er nooit meer bier werd gebrouwen.

Andere bestemmingen
Ook de statige brouwerswoning kreeg doorheen de jaren andere bestemmingen. Zo diende het huis een tijd als kabinet voor de dokter van het dorp. Na de Tweede Wereldoorlog vonden een klompenmakerij en een diamantslijperij hier vele jaren onderdak. De klompenmakerij transformeerde doorheen de jaren in een schoenenwinkel, waarbij de voortuin volledig werd ingenomen door een uitbreiding van de winkel.

Uit dorpsgezicht verdwenen
Tegelijkertijd met het voorgebouw verdween de fraaie voorgevel uit het dorpsgezicht en langzaamaan ook uit het collectief geheugen van de inwoners van Wiekevorst. Uiteraard stond ook Wiekevorst als dorpscentrum niet stil en ontwikkelde het zich tot de dorpskern zoals we die vandaag de dag kennen.

Dit alles maakt het des te mooier dat deze prachtige woning in zijn historische waarde werd hersteld. Zo is de voorbouw onder de sloophamer verdwenen, de voorgevel volledig hersteld zoals het vroeger was en brachten we de verdwenen grandeur terug in de verschillende ruimtes. We heten dan ook iedereen van harte welkom om in de Verwant een stukje verdwenen Wiekevorst te herontdekken.

 

F. Historisch Brouwershuis EXTRA

H. Historisch brouwershuis EXTRA

I. Historisch Brouwershuis EXTRA

G. Historisch Brouwershuis EXTRA

 

 

 

Benieuwd?

Reserveer je tafel

of spring eens binnen tijdens onze openingsuren.